Projectes 2017 i l’estiu
Els monoD estem de vacances i finalitzant l’any laboral, i en aquest impasse ens agradaria contar-vos els projectes que s’han realitzat i estan realitzant-se en aquest 2017.
Hem estat treballant amb entitats socials com el Secretariat Gitano a Alacant, el col·lectiu Continente sin Contenido en Alacant, amb els Ajuntaments de Madrid, Barcelona, Cerdanyola del Vallés, València, Sant Quirze, Montornés del Vallés i Benissa. En tots ells hem estat coordinant i dinamitzant processos de participació amb diferents finalitats, com dissenyar nous usos per a un espai cultural o preparar un nou model de participació social, conformar xarxes d’agents socials per a activar processos de participació ciutadana, preparar i elaborar una estratègia de comunicació i difussió per a futurs pressupostos participatius; etc. En tots ells ressaltem l’interès que existeix per part de la ciutadania de participar dels assumptes de la seua ciutat, així com les expectatives que es generen quan s’inicien processos de participació en ciutats i contextos en els quals poc s’havia fet abans en aquest sentit i el poc que hi havia mancava de metodologia i estratègia.
Estem amb ganes de seguir aportant la nostra experiència i coneixements en matèria de participació per a així anar afermant processos que aporten cultura participativa a les ciutats. Hem pogut comprovar, en alguns dels projectes finalitzats, que una bona base metodològica amb una estratègia de treball professional és fonamental si es vol aconseguir que la participació siga més que un moment o com diem nosaltres un «happening» al sol, és a dir, que se sustente en el temps i que el seu recorregut vaja aportant valor a les estructures polítiques institucionals, malgrat els vaivens de la política municipal.
Los monoD estamos preparando las vacaciones y nos gustaría contaros los proyectos que se han realizado y están realizándose en este 2017.
Hemos estado trabajando con entidades sociales como el Secretariado Gitano en Alicante, con los Ayuntamientos de Madrid, Barcelona, Cerdanyola del Vallés, Valencia, Sant Quirze, Montornés del Vallés y Benissa. En todos ellos hemos estado coordinando y dinamizando procesos de participación con diferentes finalidades, como diseñar nuevos usos para un espacio cultural o preparar un nuevo modelo de participació social, conformar redes de agentes sociales para activar procesos de participación ciudadana; etc. En todos ellos resaltamos el interés que existe por parte de la ciudadanía de participar de los asuntos de su ciudad, así como las expectativas que se generan cuando se inician procesos de participación en ciudades y contextos en los que poco se había hecho antes en este sentido y lo poco que había carecía de metodología y estrategia.
Estamos con ganas de seguir aportando nuestra experiencia y conocimientos en materia de participación para así ir afianzando procesos que aporten cultura participativa a las ciudades. Hemos podido comprobar, en algunos de los proyectos finalizados, que una buena base metodológica con una estrategia de trabajo profesional es fundamental si se quiere conseguir que la participación sea más que un momento o como decimos nosotros un «happening» al sol, es decir, que se sustente en el tiempo y que su recorrido vaya aportando valor a pesar de los vaivenes de la política municipal.